- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta.
- Nakon 30 minuta razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.
- Za to vrijeme pripremite nadjev: jabuke ogulite i naribajte i u posudu dodajte šećer, vanilin šećer, cimet. Izmiješajte sve sastojke.
- Prstima razvucite tijesto što je više moguće.
- Na razvučeno tijesto na polovicu stavite krušne mrvice. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice istisnite da se ocijedi sok od jabuka. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta.
- Na jabuke posipajte orahe i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu.
- Zarolajte šturdlu.
- Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
- Dok se štrudla peče, pripremite topli umak od vanilije.
- Štrudlu posipajte šećerom u prahu, prelijte umakom, ukrasite mljevenim orasima i mentom i poslužite dok je još topla.